Tikkurila täytti 150 vuotta ja julkaisi yrityksen historiikin

Tikkurilan värikartat

Vuosipäivää vietettiin 14.8.2012. Tikkurila Oyj on tämän ajan kuluessa kasvanut pienestä öljyn- ja vernissan puristamosta erääksi maalialan johtavaksi yritykseksi Suomessa, Pohjoismaissa sekä Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa. Tikkurila on aktiivisesti osallistunut  maalien kehittelyyn ja myös M1-luokituksen syntymiseen. 

Ensimmäiset vesiohenteiset emulsiomaalit Tikkurila  toi markkinoille pian viime sotien jälkeen. Muun muassa näiden maalien ansioista ovat maalien haitalliset päästöt sisäilmaan vähentyneet oleellisesti. Tikkurila on myös ollut ansiokkaasti mukana Sisäilmayhdistyksen ja Rakennustiedon kanssa kehittämässä M1-emissioluokitusta. Yhtiö oli ensimmäisiä, joka haki ja sai tuotteilleen tämän luokituksen. Tällä hetkellä Tikkurilalla on näitä M1-luokituksia 88 eri nimikkeelle.

Tikkurilan omistus on vaihtunut vuosien mittaan usein. Sen edullinen sijainti Suomen ensimmäisen rautatien varrella sai paikalliset kartanonherrat aloittamaan maaliöljyn puristuksen ja kaupan. Myöhemmin mukaan tulivat myös monet maatalouden tarveaineet, rehukakut, lannoitteet yms. Pisimmän ajan yhtiö on kulkenut Schildt& Hallberg nimen alla, jolloin se vakiintui maalien valmistajaksi. Välillä se oli myös valtion omistuksessa. Tällä hetkellä Tikkurila on pörssiyhtiö, jossa kuitenkin merkittävä osa omistuksesta on Paasikiven suvulla. Vuosien kuluessa Tikkurila on kasvanut pienestä öljyn- ja vernissan puristamosta erääksi maalialan johtavaksi yritykseksi Suomessa, Pohjoismaissa sekä Venäjällä ja muualla Itä-Euroopassa.

Tikkurilan juhlan kunniaksi on tehty myös kirja, joka kertoo yhtiön vaiheista tavanomaisia yrityshistorioita värikkäämmin. Tämä julkaisu ”Värikartta – 150 vuotta Tikkurilan tarinoita” esittelee elämäkertatiedoin 150 yrityksen historiaan vaikuttanutta päättäjää, tekijää ja avainhenkilöä. Tikkurilan Öljynpuristamon kehitystarinan ohella kuvataan Suomen suuriruhtinaskunnan matkaa moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi ja Helsingin pitäjän tietä Vantaan kaupungiksi. Runsas ja monipuolinen kuvamateriaali tekee kirjasta myös kiehtovan selailuteoksen. 

Värikartan kirjoittajana on toiminut FT Kirsti Manninen, kotimaisen kirjallisuuden dosentti, kirjailija ja käsikirjoittaja, joka on julkaissut yli sata teosta: romaaneja, historiikkeja ja elämäkertoja, museo- ja näyttelykäsikirjoituksia sekä kirjoittanut tv:lle draamasarjoja ja historiallisia dokumentteja. Tikkurilan 150-vuotishistoria on kuitenkin Manniselle ensimmäinen yrityshistoriikki.

Ulkoasusta ovat vastanneet palkitut graafiset suunnittelijat Camilla Pentti ja Jani Pulkka. Havainnolliset piirrokset ja kartat on tehnyt graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jussi Kaakinen.

Kirjaprojekti käynnistyi jo loppuvuodesta 2007 silloisen Tikkurila-konsernin johtajan Visa Pekkarisen aloitteesta. Projektin vetäjän ja taustatoimittajan tehtäviä on hoitanut pitkään Tikkurilan viestinnässä toiminut Arja Schadewitz. Kirjan toimitustyöhön on osallistunut myös Tikkurila Oyj:n nykyinen toimitusjohtaja Erkki Järvinen sekä useita entisiä ja nykyisiä tikkurilalaisia. Lisäksi on käytetty apuna eri aihealueiden asiantuntijoita.

Kirja löytyy mm. Akateemisen Kirjakaupan ja sen nettikaupan valikoimista.

Lisätietoja: www.tikkurila.fi