Työtuolien päästöissä on selkeitä eroja

M1-luokitusta on päätetty laajentaa pehmustettuihin työtuoleihin syksyllä 2016. Jo vuoden 2015 alusta on voinut hakea rakennusmateriaalien ja ilmanvaihtotuotteiden lisäksi luokitusta päällystämättömille huonekaluille, kuten pöydille, lipastoille ja hyllyille.

Luokituksen laajentamisen taustana on tutkimus, jossa Rakennustietosäätiö RTS selvitti Työsuojelurahaston tuella pehmustettujen työtuolien päästöjä sisäilmaan. Laboratoriotesteissä selvisi, että työtuolien päästöt sisäilmaan vaihtelevat runsaasti.

M1-luokitus on tänä vuonna toiminut jo 20 vuotta

Osassa työtuoleja päästöjä ei ollut juuri lainkaan ja toisissa päästöt olivat huomattavia, joten työtuolien valinnalla voidaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Päästöt olivat pääosin haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ja formaldehydiä. Päästömittauksista vastasi VTT Expert Services Oy.

– Hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista suunnittelun, rakentamisen ja käytön kaikissa vaiheissa. Sen lopulliseen laatuun vaikuttavat monien muiden tekijöiden ohella sisätilojen rakennusmateriaalit, huonekalut ja sisustusmateriaalit, Rakennustietosäätiö RTS:n luokituspäällikkö Laura Sariola sanoo.

Rakennusmateriaalien päästöluokitus esittää vaatimukset tavanomaisissa työ- ja asuintiloissa käytettäville materiaaleille hyvän sisäilman laadun kannalta. Päästöluokitukset myöntää Rakennustietosäätiö RTS.

M1-luokitus on tänä vuonna toiminut jo 20 vuotta ja sen vaikutus rakennusmateriaalien kemiallisiin emissioihin on ollut merkittävä. Rakennusmateriaaleista lähtevät haitalliset päästöt ovat pudonneet murto-osaan entisestä, eivätkä ole enää merkittävä sisäilman epäpuhtauslähde.

Lisätietoja:

luokituspäällikkö Laura Sariola, Rakennustietosäätiö RTS sr. laura.sariola(at)rakennustieto.fi, puh. 040 8325750