Vallox Oy 50 vuotta

Nykyaikaisten asuntokohtaisten ilmanvaihtolaitteiden kehitys sai alkunsa sotakorvauksina maksettujen puhaltimien valmistuksesta 1940-luvulla. 1960-luvun puolivälissä alkoi myös asumiskäyttöön tarkoitetun ilmanvaihdon kehittäminen. Valloxin historian alkuvaiheet juontavatkin juurensa Valtion metallitehtaisiin eli Valmetiin, joka perusti 1971 Loimaalle asuntoilmanvaihdon tuotteisiin keskittyneen tehtaan. Vallox Oy perustettiin vuonna 1987, kun Valmet luopui ilmanvaihtokoneiden valmistamisesta.

Vallox on ollut historiansa aikana tiiviisti mukana rakennusten ilmanvaihdon kehittämisessä Suomessa niin tuotevalmistajana kuin osallistumalla ilmanvaihtoon liittyvään ohjeistustyöhönkin. Alusta alkaen Valloxin toiminta-ajatuksena on ollut suunnitella teknologisesti ja toiminnallisesti korkealaatuisia, turvallisia ja ympäristökuormitukseltaan optimoituja tuotteita. Vallox olikin ensimmäinen valmistaja Suomessa, joka sai laitteilleen VTT:n myöntämän A+-sertifikaatin erinomaisen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteen ansiosta.

– Luotettava toiminta – niin tuotteiden kuin yrityksenkin – on varmasti menestyksemme salaisuus; olemme aina halunneet panostaa asiakaspalveluun. Lisäksi Vallox on kehittänyt tuotteitaan vuosien varrella niin, että ilmanvaihtoa olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta käyttää. Tänä päivänä monet arvostavat myös kotimaisuutta, ja ilmanvaihtokoneemme suunnitellaan ja valmistetaan Loimaan-tehtaallamme, Vallox Oy:n markkinointipäällikkö Elina Paavilainen kertoo.

Vallox panostaa tuotteidensa energiatehokkuuteen ja ääniteknologiaan. Kuvassa tuotesuunnittelupäällikkö Petri Koivunen vuonna 2018 tehtaan yhteyteen rakennetussa äänilaboratoriossa. Kuva: Vallox

Hyvästä sisäilmasta ei pitäisi koskaan tinkiä

Hyvä sisäilma on edellytys jaksamiselle ja hyvinvoinnille. Valloxin kaikkien tuotteiden tavoitteena on luoda hyvät sisäilmaolosuhteet ja tuoda tiloissa oleskeleville riittävästi raikasta ja puhtaaksi suodatettua ilmaa sekä toisaalta poistaa tehokkaasti liiallinen kosteus, hiilidioksidi ja muut epäpuhtaudet. Vallox on muun muassa päätynyt siihen, että kaikissa MyVallox-malliston koneissa on sisäänrakennetut anturit, joiden avulla ilmanvaihto tehostuu automaattisesti, kun epäpuhtauksien pitoisuudet nousevat. Koneita voi myös säätää ja ohjata etäyhteydellä, mikä on etu esimerkiksi taloyhtiöissä.

– Kehitystyömme kohdistuu koko ajan pitkälti sisäilmaston parantamiseen. Teemme jatkuvasti töitä esimerkiksi sen eteen, että ilmanvaihto toimisi mahdollisimman hiljaa ja häiritsemättä, Paavilainen kertoo.

Ilmanvaihtoon kiinnitetään yhä enemmän huomiota

Paavilaisen mukaan Valloxilla katsotaan valoisasti ja suurella mielenkiinnolla tulevaisuuteen. Ilmanvaihto on ihmisille tärkeää. Lämmön talteenotto on energiansäästötavoitteiden mukaista, ja asumisviihtyvyyden merkitys on kasvanut. Ihmiset toivovat voivansa säätää ilmanvaihtoa myös kerrostalohuoneistoissa yksilöllisten tarpeidensa mukaan, ja tähän tarpeeseen huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat oivallinen ratkaisu.

– Vallox on perinteisesti tehnyt asuntoilmanvaihdon tuotteita, mutta nyt olemme laajentamassa tuotevalikoimaamme myös isompiin tiloihin sopivilla kompakteilla ilmankäsittelykoneilla. Nämä uudet Vallox Pureo -koneet soveltuvat muun muassa toimisto- ja julkisiin tiloihin, Paavilainen kertoo.

Asuntoilmanvaihdon tuotteista tunnettu Vallox laajentaa tuotevalikoimaansa juhlavuotenaan ilmankäsittelykoneilla. Ne sopivat mm. toimisto- ja liiketiloihin sekä liikuntahalleihin. Tuotepäällikkö Juuso Nyström on ollut mukana tuotekehityksessä alusta alkaen. Kuva: Vallox

Yhteistyö alan toimijoiden kanssa tärkeää

1980-luvun lopulla sisäilman laatu nousi tärkeäksi puheenaiheeksi talotekniikassa, ja 1990-luvun alussa sisäilmateemasta kehittyi yhä laajempi yhteiskunnallinen keskustelunaihe. Sisäilmakeskustelun murros kiihdytti alan tuotekehitystä. Tärkeä oivallus oli, että nykyaikaisten ilmanvaihtolaitteiden kehitystyö ja suunnittelu eivät voineet perustua vain erilaisiin teknisiin parannuksiin. Tarvittiin eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

– Kun löytyi yhteinen ymmärrys osapuolten tarkoituksista ja päämääristä, yhteistyö osoittautui arvokkaaksi. Myös yhteistyö alan yhdistysten kanssa on ollut meille tärkeää. Olemmekin tehneet alusta alkaen yhteistyötä vuonna 1990 perustetun Sisäilmayhdistyksen kanssa, Markku Mäenpää, eläkepäiviään viettävä, yksi Vallox Oy:n perustajaomistajista kertoo.

– Toivomme, että yhteistyömme jatkuu menestyksekkäästi seuraavatkin vuosikymmenet, Paavilainen komppaa.

Juhlavuosi näkyy läpi vuoden

Valloxin verkkosivuilla julkaistaan koko juhlavuoden ajan tarinoita sen historian ajalta. Paavilaisesta on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka paljon ihmisillä on muistikuvia ja muistoja Valloxista ja sen tuotteista.

– Suunnitteilla on tulevalle kesälle kunnon juhlat niin henkilöstölle kuin asiakkaillekin, mikäli vallitseva koronatilanne sallii.

– Ja jos koronapandemia on jotakin hyvää tuonut, niin hyvän ilmanvaihdon ja puhtaan sisäilman merkitys on huomattu yhä paremmin. Toivottavasti se vie sisäilma-asioita eteenpäin kaikilla tasoilla, Paavilainen toivoo.

Vallox Oy on ollut Sisäilmayhdistyksen kannattajajäsen vuodesta 1998.

Teksti: Anna Merikari

Lue myös:

Valloxin 50-vuotisjuhlasivu

Sisäilmayhdistys ry onnittelee 50-vuotiasta Valloxia