VTT:n tammikuussa julkistama VTT Expert Services -konsernin myynti sai kesällä kilpailuviranomaisten siunauksen

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara kommentoi myyntiä seuraavasti.

– VTT Expert Services Oy ja Labtium Oy tarjoavat kaupallisina palveluina testaus-, tarkastus- ja sertifiointipalveluja. Tämä palvelutoiminta ei liity enää VTT:n strategiseen tehtävään, joka on tukea innovaatiotoimintaa tieteen ja teknologian keinoin. Yhtiöiden kehittäminen osana VTT-konsernia ei siis ole enää tarkoituksenmukaista, mutta sopii hyvin Eurofinsin tavoitteisiin. Myös toisenlaisia mielipiteitä asiasta esitettiin julkisuudessa, mutta tehty kauppa on nyt toteutunut saatuaan kesän alkuun viranomaissiunauksen.

VTT Expert Services Oy on siis jatkossa nimeltään Eurofins Expert Services Oy, joka on osa kansainvälistä Eurofins Groupia. Yhteystiedot pysyvät ennallaan.www.vttexpertservices.fi

Yritys palvelee laaja-alaisesti eri toimialojen yrityksiä ja julkisen hallinnon organisaatioita. Yrityksen antamat tarjoukset ja tekemät sopimukset ovat edelleen voimassa. Tilatut ja työn alla olevat toimeksiannot tehdään sopimusten mukaisesti valmiiksi.

Mitä kauppa vaikuttaa M 1 luokitukseen?

Sisäilmaston kehittämisen kannalta tilanne on nyt siis sellainen, että esimerkiksi M1 -materiaaliluokituksessa testausasiantuntemus on jatkossa Pariisin pörssissä noteeratun kansainvälisen konsernin käsissä. Toistaiseksi ympäristöministeriö, eivätkä M 1 luokituksen takana olevat järjestöt, ole katsoneet tarpeelliseksi reagoida asiaan. Menossa on myös EU:n taholta rakennusmateriaaleja koskevien päästöjen vaatimusten harmonisointiprojekti. Ilmeisesti myös siinä Eurofins edustaa jatkossa Suomea ympäristöministeriön valtuuttamana.

Eurofins Expert Services tarjoaa siis edelleen tuttuja asiantuntijapalveluita, sertifiointi- ja tuotehyväksyntäpalveluita, testaus- ja tarkastuspalveluita sekä kalibrointipalveluita.

Palvelun saa myös samoilta yhteyshenkilöiltä. Myös kaikki akkreditoinnit ja ulkoiset valtuutukset säilyvät ennallaan. Yrityksen toimipisteet ovat edelleen samoissa tiloissa Espoon Otaniemessä, Tampereella ja Vihdissä. Yrityksen sertifiointi-, testaus-, tarkastus- ja kalibrointipalvelut ovat oleellisilta osin FINASin akkreditoimia. Uudessa yrityksessä on tällä hetkellä yli 200 eri alojen asiantuntijaa. Liikevaihto on19,5 milj. euroa.

Kansainvälinen Eurofins Group tarjoaa lähes globaalisti testaus-, sertifiointi- ja asiantuntijapalveluita. Eurofins toimii yli 400 laboratorion ja 35 000 asiantuntijan voimin 44 maassa.

Yrityksen toimitusjohtaja on Søren Junker Nielsen. VTT Expert Servicen työntekijät siirtyivät uuden yrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Yrityksen mukaan riippumattomuus varmistetaan huomioiden henkilökohtaiset, taloudelliset, organisatoriset ja toiminnalliset näkökohdat toimeksiannoittain. Riippumattomuuden varmistamista ja hallinta valvoo yhtiön johtoryhmä.

Esko Kukkonen