Ylirakennusmestari Matti Eklund – 50 vuotta rakennusalan yrittäjänä

Heinolalaislähtöinen Matti Eklund on työskennellyt monenlaisissa rakennusalan tehtävissä vuodesta 1957 lähtien. Eklundin ensimmäinen työpaikka oli Imatran Voiman kenttävalimossa, jossa valmistettiin puupylväiden haruselementtejä. Sittemmin hän kouluttautui nosturinkuljettajaksi. Vuonna 1964 mies aloitti opintonsa Lahden teknillisen koulun talonrakennuslinjalla, josta hän valmistui muutaman vuoden opintojen jälkeen rakennusmestariksi. Valmistumisensa jälkeen hän urakoi mm. toistakymmentä paperitehtaan elementtiasennusta ympäri Suomen. Hänestä tuli elementtipuolen erikoismies.

Itsenäisenä yrittäjänä itsensä elättäneelle Eklundille täyttyy juhannuksen alla 50 vuotta yrittäjänä: kesäkuussa 1969 hän perusti yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa Elementtiasennus Nopanen & Eklund -toiminimen. Ajatuksena oli, että ”kyllä tätä rahapulaa voi kokea omassakin yrityksessä”. Vähitellen toiminta laajeni, ja vuonna 1971 yrittäjät perustivat kumpikin omat yrityksensä. Tmi Matti Eklund toimi vuodesta 1971 vuoteen 1995, jolloin yhtiömuotomuutoksen seurauksena aloitti toimintansa nykyinen Matti Eklund Oy. 1990-luvun puolivälistä lähtien Eklund on toiminut erilaisissa rakennusalan asiantuntijatehtävissä, ja elementtityöt saivat jäädä.

Pitkän työhistoriansa aikana Eklund on tehnyt projektinjohtourakointia, rakennuttajatehtäviä, uudiskohteiden valvontatehtäviä sekä kosteusvauriokohteiden korjaustöiden suunnittelua ja valvontaa. Erityisesti hän on työssään keskittynyt rakennus- ja asuntokauppariitoihin sekä tavarantarkastuksiin. Myös oikeusistunnot asiantuntijan roolissa ovat vuosien mittaan tulleet tutuiksi useiden satojen oikeusprosessien myötä.

Kaiken kaikkiaan Eklundin työkokemus on mittava, eikä häntä suotta ole julkisuudessakin kutsuttu Suomen yhdeksi kokeneimmista kosteusvaurioiden selvittäjistä ja korjaajista. Vieläkin, miehen lähestyessä 80 vuoden ikää hän on mukana yrityksen toiminnassa ja seuraa aktiivisesti alaa ja sen ympärillä käytävää keskustelua.

-Työssäni on innostanut yhä uudelleen se, että rakennuksista, vanhoistakin, voi aina löytää jotakin uutta. Haasteet eivät lopu, ylirakennusmestari Eklund sanoo.

Rakennusalan haasteita tänään

Eklund on seurannut aitiopaikalta rakennusalan kehittymistä. Jos aikoinaan haasteena oli isommissakin yrityksissä kädestä suuhun -mentaliteetti, tänään korostuvat tarkka suunnitelmallisuus töiden aikatauluttamisessa ja tietenkin myös taloudellinen seuranta ja tulosvastuu. Kuitenkaan työn suunnitteluun eikä valvontaan perehdytä riittävästi.

Rakennusalan isoimpina haasteina kokenut rakennusmestari näkee puutteet käytännön osaamisessa ja asioihin perehtymisessä, mikä vaikuttaa käytännön työhön. Pitäisi perehtyä enemmän ongelmien taustoihin, jotta niitä osattaisiin jatkossa välttää.

-Liian vähän tutkitaan ennen korjauspäätöksen tekemistä. Liian vähäisillä taustatiedoilla lähdetään tekemään erittäin haastavia korjaustöitä, joilla on oleellinen merkitys myös rakennuksen sisäilmaan.

Niin ikään pätevistä rakennusmestareista on pulaa.

-Rakennusmestarikoulutus oli kymmenisen vuotta tauolla vuosituhannen vaihteessa. Nykyisin AMK-tasoiseen rakennusmestarin koulutukseen hakeutuvilta ei edellytetä käytännön työkokemusta. Se on mielestäni ongelma: vastavalmistuneilta puuttuu käytännönkokemus, ja toisaalta kohteisiin on vaikea löytää kokeneita osaajia. Rakennusmestarin tehtävänä on kuitenkin johtaa työmaan käytännön rakentamista, Eklund tähdentää.

-Rakentaminen on yhteistyötä, ja se edellyttää vuorovaikutusta. Haasteita koituu työmailla myös erilaisten kulttuurien kohtaamisesta ja yhteisen kielen puutteesta.

-Myöskään työpaikoilla kouluttautumiseen ei tänä päivänä ole riittävästi mahdollisuuksia. Yksi koulutuspäivä vuodessa ei vielä riitä päivittämään osaamista, Eklund summaa asioita, joissa hänen mielestään olisi jatkossa kehittämisen paikka.

Matti Eklund on tehnyt pitkän uran rakentamisen parissa. Hänelle on
myönnetty mm. Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki (2000) ja Suomen Yrittäjien
timanttiristi (2003). Vuonna 2003 hänet valittiin vuoden rakennusmestariksi.

Matti Eklund Oy

Eklundin elämäntyö, Keravalla toimipaikkaansa pitävä Matti Eklund Oy tarjoaa kosteus- ja homevaurioiden tutkimuksia, korjaustavan suunnittelua, korjausten valvontaa sekä projektinjohtamista. Yritys on tunnettu ja kokenut tekijä rakennusalalla. Markkinointityötä ei ole tarvinnut vuosiin tehdä, sillä työt tulevat puskaradion kautta. Vuonna 2018 Matti Eklund Oy palkittiin Keravan Vuoden yrittäjänä.

Yrityksen toimitusjohtajana työskentelee nykyään rakennusmestari Marit Sivén, joka on ollut yrityksen palveluksessa niin ikään pitkään, vuodesta 1998. Yrityksen toimisto- ja talousasioita hoitaa Matin vaimo Sirpa Eklund.


Yhteistyötä Sisäilmayhdistyksen kanssa

Eklundin yhteistyö Sisäilmayhdistyksen kanssa alkoi yhteisten tilaisuuksien myötä parikymmentä vuotta sitten. Vuodesta 2004 lähtien Matti Eklund Oy on ollut Sisäilmayhdistyksen kannattajajäsen, ja yritys on ollut vuosien varrella mukana monessa yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa sekä asiantuntijana Sisäilmayhdistyksen Sisäilmainfopisteellä useissa messutapahtumissa.

 

Teksti: Anna Merikari