Ympäristö ja Terveys -lehti 50 vuotta

Tänä vuonna ilmestyy Ympäristö ja Terveys -lehden 50. vuosikerta, ja lehden puolivuosisataista polkua juhlitaan vuoden aikana jokaisessa lehdessä: Lehdessä on artikkeleita alan alkutaipaleen vaikuttajista, ja numerossa 3/2019 oli artikkeli lehden historiasta. Jokaisessa lehdessä on myös ympäristöaiheinen palindromi. Juhlavuoden kirjanmerkki tulee lehden välissä loppuvuoden aikana.

Ympäristö ja Terveys -lehti perustettiin Helsingissä vuonna 1970 Euroopan Luonnonsuojeluvuotena. Lehden kotipaikka on vuodesta 1990 alkaen ollut Pori, ja siellä työskentelee tällä hetkellä neljä työntekijää. Lehden päätoimittajana on lokakuusta 2016 alkaen työskennellyt Kaarina Kärnä, ja pitkäaikainen päätoimittaja Tapio Välikylä jäi eläkkeelle huhtikuussa 2017. Lehteä julkaisevalle Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy:lle myönnettiin tänä vuonna Yhteiskunnallinen Yritys -merkki sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Sisäilmayhdistyksellä ja Ympäristö ja Terveys -lehdellä on pitkä, vuosia kestänyt
yhteistyö. Aila Laine-Sarkkinen edusti Sisäilmayhdistystä tilaisuudessa.

Kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Ympäristö ja Terveys -lehti tarjoaa lukijoilleen ajankohtaisia ja luotettavia ympäristöalan asiantuntija-artikkeleita ympäristönsuojelusta, ympäristöterveydenhuollosta ja ympäristötekniikasta sekä alan lainsäädännön kehityksestä. Lisäksi lehdessä julkaistaan ajankohtaisia uutisia, henkilöhaastatteluita, mielipiteitä ja kirja-arvosteluja. Lehden kirjoittajat ovat alan eturivin asiantuntijoita. Lehti järjestää myös ympäristöaiheisia tapahtumia ja koulutuksia sekä julkaisee alan kirjallisuutta. –

– Ammattilehden tärkein tehtävä on tiedottaminen ja ammattiosaamisen tukeminen. Ammattilehden lukeminen on varsin mukava tapa pitää itseään ajan tasalla. Tähän liittyvät myös järjestämämme koulutukset. Ympäristö ja Terveys -lehti on ainoa ammattilehti omalla alueellaan, joten lehteä voi pitää alalla erittäin keskeisenä. Senhän jo kuluneet viisikymmentä vuottakin ovat osoittaneet, päätoimittaja Kärnä sanoo.

Sisäilmaongelmat esillä yhä useammin

Kärnä kertoo, että Ympäristö ja Terveys -lehti on fyysiseltä kooltaan samanlainen kuin se oli jo lehden alkuaikoina: kassiin, reppuun tai salkkuun hyvin sopiva ja reippaasti sivuja sisältävä lukupaketti. Ulkoasu on toki raikastunut, sillä ihan aluksi lehdessä ei ollut edes värikuvia.

Tiedon tarve on tänään suurempaa kuin koskaan aikaisemmin. Tänä päivänä lehdessä käsiteltäviä isoja teemoja ovat ilmastonmuutos, sisäilmaongelmat, vesienhuolto, huoltovarmuus, kiertotalouden toimintamallit ja ympäristön kemikalisoituminen.

Vuosikymmenten aikana lehden sisältö on muuttunut muuttuvan maailman mukana, joskin teemat ovat pysyneet samankaltaisina. Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä elintarvikeasiat siirtyivät omaan niitä varten perustettuun Elintarvike ja Terveys -lehteen, minkä jälkeen Ympäristö ja Terveys -lehti keskittyi puhtaasti terveydensuojeluun, ympäristönsuojeluun, ympäristöteknologiaan ja näiden alojen lainsäädäntöön. Sisäilma-asioiden merkitys on tänä päivänä suurempi kuin lehden alkuaikoina. Nykyään joka vuosi ilmestyy sisäilma-asioihin liittyvä teemanumero, Kärnä kertoo.

Päätoimittaja Kaarina Kärnä.

Lopuksi päätoimittaja haluaa lähettää terveisensä:
– Haluan ennen kaikkea kiittää lehtemme asiantuntevia, luotettavia kirjoittajia ja lukijoita. OIemme jatkossakin avoimia kehitysideoille, joita otamme mielellämme vastaan. Ilman lukijoita lehtemme ei olisi mitään.

Teksti: Anna Merikari
Kuvat: Noora Ojanperä